Rubriky
Forendors tipy Od všeho něco

15 způsobů monetizace vlastní tvorby

Jestli jste zauvažovali nad monetizací na Forendors, ale pak tuhle myšlenku hodili za hlavu, protože:

  • nevíte, co za obsah byste měli za předplatné tvořit,
  • nejste si jistí, jestli tvorba placeného obsahu nezabere až příliš času,
  • máte pocit, že vaše tvorba se k monetizaci nehodí,

je tenhle článek přesně pro vás. Ukážeme vám, že kreativitě se meze nekladou a některé možnosti vás nebudou stát ani minutu času navíc. 

V článku najdete:

Tipy pro podcastery

Pokud tvoříte podcast, který je sám o sobě volně dostupný, můžete ho částečně monetizovat některým z následujících způsobů:

  1. Videozáznam z natáčení – pokud máte podcast, do kterého si zvete hosty nebo ho moderujete ve dvou, můžete video verzi nahrávat jako bonus k volně přístupnému obsahu.
  2. Dřívější zveřejnění dílu pro přispěvatele – udělejte z každého nového dílu exkluzivní komoditu, ke které vaši přispěvatelé dostanou přístup dřív, než široká veřejnost.
  3. Díly bez reklam – sponzoři jsou fajn, ale jejich reklamy v každém dílu můžou posluchače trochu otravovat. Nabídněte přispěvatelům díly bez reklamy, aby si mohli váš podcast nerušeně užít.
  4. Prodloužené verze dílu/bonusové díly – máte spoustu materiálu z natáčení, ale do každého dílu se vejde jen omezená stopáž? Připravte prodloužené verze podcastu a zpřístupněte unikátní obsah pouze svým přispěvatelům, zkombinujte audio a video, věnujte se konkrétnímu tématu víc do hloubky nebo sdílejte doplňkový obsah pro ty, kteří by rádi slyšeli víc v bonusové epizodě.
  5. Bonusové materiály k podcastům – v tomhle případě samozřejmě záleží na typu podcastu, ale můžete sdílet odkazy na zajímavé knihy, webové stránky, aplikace, o kterých byla v podcastu řeč, infografiku, pracovní listy, prostě cokoli, co se tematicky k vašemu podcastu hodí a co posluchači ocení.

Tipy pro lektory, učitele a všechny, kdo sdílí své know-how

I v případě, že netočíte podcast, máte spoustu možností k monetizaci:

  1. Tutoriály – videotutoriály nebo různé textové/obrázkové návody, jak něco vyrobit, upravit, nastavit, přidělat nebo rozdělat jsou pro monetizaci skvělou možností.. Sharing is caring, ale nikde není psáno, že to musíte dělat zadarmo 😀.
  2. Cvičení ke stažení – inspirujte podporovatele k jejich vlastní aktivitě krátkými cvičeními. Nevíte, co si pod tím představit? Využijte možnost přidávat přílohy a vytvořte pro své podporovatele pracovní listy či slovíčka ke stažení, krátké kreativní cvičení nebo přidejte odkazy na další zdroje informací, které si můžou v případě zájmu sami nastudovat.
  3. Bonus k offline lekcím – možná děláte offline kurzy/lekce a říkáte si, že na tom nenajdete nic digitálního, co by šlo monetizovat. Zkuste třeba videozáznamy z offline kurzů, pravidelné online konzultační hodiny nad rámec výuky, bonusové materiály, bonusové online lekce, mentoring nebo livestream.
  4. Doplňkové články k tématu – pokud např. publikujete obsah zdarma, případně máte offline lekce/kurzy, můžete k těmto tématům přidávat i doplňkové články pro zájemce, kteří se o tématu chtějí dozvědět víc nad rámec volně dostupného/probraného obsahu. Můžete to taky krásně zkombinovat s nějakým cvičením, které jsme zmiňovali v bodě 2.
  5. Zajímavosti – souhrn toho, co se za poslední týden/měsíc událo ve světě, ve kterém se pohybujete, je perfektní možnost, jak monetizovat to, co vás baví. Pohybujete se ve světě IT? Dejte dohromady nejnovější trendy, které světem IT prosvištěly v uplynulém týdnu. Učíte angličtinu? Odkažte na zajímavé zahraniční články z anglofonních zemí. Žijete marketingem a pohybujete se na různých konferencích? Dejte dohromady krátké video s těmi nejzajímavějšími postřehy.

Pro tipy, jak využít funkce na Forendors k monetizaci vzdělávacího obsahu mrkněte i na náš starší článek Tipy na monetizaci vzdělávacího obsahu.

Tipy pro umělce všeho druhu

Jste spisovatelé, hudebníci, malíři či něco vyrábíte a v předchozích tipech jste nenašli to, co jste hledali? I pro vás máme pár tipů na monetizovatelný obsah:

  1. Rešerše a tipy na knihy, filmy, videa – pokud máte kolem sebe lidi, kteří se zajímají o to, co děláte, sdílejte s nimi něco navíc, např. rešerše zdrojů na téma, kterému se věnujete, tipy, koho sledovat, kde se vzdělávat v oboru, co si pustit za hudbu k práci, co si přečíst atd.
  2. Střípky ze zákulisí vaší tvorby – zrovna píšete knihu, malujete obraz nebo stavíte dům? Sdílejte malou ukázku se svými fanoušky jako poděkování za to, že vás ve vaší tvorbě podporují. Můžete je také nechat hlasovat o jméně hlavní postavy, o vývoji děje, o motivu vašeho budoucího díla nebo barvě dveří, které se chystáte vyrobit. Pokud jste hudebníci nebo třeba herci, vezměte své fanoušky do zákulisí a ukažte jim, jak se připravujete na koncert/novou roli. Možností je spousta a lidé milují, když můžou „nakouknout pod pokličku“.
  3. Sleva pro přispěvatele – máte vlastní merch nebo nabízíte konkrétní služby? Nabídněte přispěvatelům slevu na nákup věcí z vašeho e-shopu nebo služeb, které poskytujete.
  4. Možnost se potkat – zorganizujte pro své přispěvatele online schůzku, livestream nebo se klidně potkejte v kavárně. Dejte fanouškům možnost vás osobně poznat a třeba si nechat podepsat vaši knihu/album.
  5. Dárek jako poděkování – nechcete dávat slevu? Vytvořte drobný dárek nebo nabídněte nějakou doplňkovou službu, kterou můžou vaši podporovatelé využít. Ať už je to třeba zpětná vazba na jejich práci, drobnost, kterou jste sami vyrobili nebo volný přístup k placenému online kurzu.

Využijte funkce, které Forendors umí

Forendors nabízí různé funkce a formáty příspěvků, které můžete k monetizaci snadno využít. Co všechno by se vám mohlo hodit?

Zeptejte se fanoušků

Jak vidíte, na Forendors můžete monetizovat jakoukoli tvorbu, nejen tu digitální. Záleží hodně na vás – co tvoříte, jakou máte strategii a fanouškovskou základnu. Naše tipy berte spíš jako možnosti, kudy se vydat. Pokud opravdu nevíte, jestli by byl zájem o placený obsah, zeptejte se svých fanoušků. Nechte si od nich i poradit, za jaký typ obsahu by byli ochotni zaplatit – věřte, že ti skalní budou moc rádi, když je do možnosti výběru zapojíte.


Tudy se jde zpět na Forendors.